Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

Има ли продукти за почистване, които са безопасни за децата?

Има ли продукти за почистване, които са безопасни за децата?

Дата: 13 ДЕКЕМВРИ 2023 Г.Автор: Венцислав Кирилов

Поддържането на хигиената в дома неминуемо изисква използването на различни почистващи препарати. Обикновено впечатление ни правят маркетинговите послания, според които те убиват веднага бактериите, действат против упорити замърсявания и т.н., но замисляме ли се обаче какво получаваме със закупуването на съответните продукти?

 

ТРИ БИО ПРОДУКТИ

Източник на изображение: Био продукти

 

Склонни сме да четем етикетите на храната и козметиката, но сякаш не обръщаме толкова внимание на тези върху почистващите средства. Това, че могат да унищожат повече бактерии, отколкото някои други, не е гаранция, че са най-добрите. По-голямата част от тях са с висока концентрация на химикали, които може да са чудесни за почистване, но не и за здравето.

Рисковете за здравето при почистване с традиционни почистващи продукти

По-силната формула на определен почистващ продукт означава, че в него са заложени и по-агресивни съставки, които може да засегнат дихателните пътища или да причинят кожни проблеми.

Най-популярните традиционни почистващи продукти обикновено съдържат:

  • фосфати и хлор – между 30-70% в съдържанието на редица препарати, поразяват дихателните пътища;
  • натриев хипохлорид – избелващ агент, силен алерген, част от състава на перилни препарати и продукти за упорити замърсявания;
  • бензалкониев хлорид – в препарати с белина, засяга дробовете;
  • диетилен гликол – среща се в продукти за почистване на под, паркет и текстилни повърхности, може да порази нервната система при попадане върху кожата;
  • хидрохлорна киселина – влага се в препаратите за тоалетни, може да причини изгаряния.

Токсични са и съставки като диоксан, повърхностно активни вещества – ПАВ, амоняк, парабени и много др. Летливите органични съединения в освежителите за въздух, спрейовете за фурна, перилните препарати и др. могат да доведат до хронични заболявания на дихателната система.

Влиянието върху здравето на децата и околната среда

Последните изследвания разкриват смущаващи подробности за това колко рискове крият за здравето обикновените почистващи препарати. В 30 продукта, изследвани от работна група по околна среда, се откриват над 500 летливи органични съединения, от които потенциално вредни са 193.

Тези т.нар. VOC съединения замърсяват въздуха на закрито до 5 пъти повече дори от външния въздух. Някои продукти отделят такива съединения дни и седмици, а дори и месеци.

 

БЕЗОПАСНИ ПРОДУКТИ ЗА ДЕЦА

Източник на изображение: Canva

 

При хората, работещи в почистващата индустрия, рискът да развият астма е с 50% по-висок, белодробна болест – 43%, а при жените съществува и риск от белодробен рак. Застрашен от различни здравословни проблеми е и всеки от нас, когато използва традиционни препарати за хигиенизиране на дома.

Не по-малък е вредният ефект и върху децата. Макар че съхраняваме продуктите за почистване в тъмен шкаф, далеч от очите и ръцете на най-малките, това не ги предпазва напълно. Според проучванията, когато често се използва определен вид почистващи препарати, вдишвайки изпаренията, децата може да развият детска астма, хрипове и алергии.

Освен на здравето, тези продукти причиняват вреди и на околната среда. Летливите органични съединения замърсяват въздуха. При производството на пластмасовите опаковки се отделя въглероден диоксид, а освен това, поради невъзможност да бъдат рециклирани всички, се замърсява околната среда.

Природни почистващи продукти без агресивни химикали

За никого не е тайна увеличаващото се глобално затопляне и нарастващото замърсяване на природата. Малки и големи компании по света, активисти и обикновени хора откриват и прилагат нови начини за производство и технологии за рециклиране.

 

БИО ПРЕПАРАТИ ЗА ПОД

Източник на изображение: Био продукти

 

Търсейки нова и безопасна алтернатива без химия в почистващите препарати, редица производители предлагат свои екологични алтернативи на традиционните. Перилни препарати, почистващи продукти за различни повърхности като препарати за под, стъкло, дърво, текстил,  и много др. съдържат единствено натурални съставки. Липсата на токсичност ги прави напълно безвредни за всички, включително за хора с чувствителна кожа, с алергии и астма, за домашните любимци и околната среда.

Тъй като са дерматологично тествани, те са безопасни за децата. Това е особено важно за почистването не само у дома, но и в детски ясли и градини, където се извършва ежедневно прецизно почистване и дезинфекция.

Дори да предпочитаме понякога да си купим в бързината първия попаднал пред очите ни препарат от магазина, добре е първо да се осведомим дали няма да навредим на себе си и на децата си с него.

Ефективни ли са био почистващите препарати?

В основата на биологичните препарати за почистване стоят растителни и минерални съставки, естествени киселини, ензими и пробиотични щамове. „Добрите” бактерии усвояват петната, мръсотията, различните замърсявания и неприятните миризми не по-малко ефективно от традиционните си аналози.

Макар че не съдържат амоняк, нефтохимикали, силни разтворители, абразивни вещества, избелители на хлорна основа и др., те разграждат идеално органични отпадъци, отстраняват и най-трудните петна и оставят след себе си безупречна чистота без риск за здравето.

 

БИО ПРЕПАРАТИ ЗА ЛАМИНАТ

Източник на изображение: Био продукти

 

Въпреки че може и да са малко по-скъпи от традиционните, био препаратите предлагат доказано по-голям ефект и дълготрайни резултати. Това означава, че ще постигнете същия резултат с по-малки количества, което ги прави икономични, освен безопасни.

Предимства на продуктите на TRI-BIO

Да представи екологично чиста алтернатива на мощните почистващи химикали с възможно най-високо качество и със същата почистваща сила – така определя мисията си марката TRI-BIO. Продуктовата ѝ гама е замислена в САЩ, там започва и производството на екологично чисти препарати.

 

УНИВЕРСАЛНИ БИО ПРЕПАРАТИ

Източник на изображение: Био Продукти

 

Наименованието на марката не е избрано случайно. TRIES BIOS на гръцки език означава „три живота”. TRI-BIO – безопасен живот за хората и околната среда, а на трето място и за повърхностите, към които препаратите са напълно щадящи.

Предимствата да използвате продуктите на TRI-BIO са закодирани още във визията на марката, а именно – свят, в който хората да живеят добре, като се грижат за собственото си здраве и това на другите, съхранявайки околната среда за своите деца и внуци.

 

Има много причини да изберете био продуктите на TRI-BIO, сред които:

  • широка продуктова гама от препарати с различна насоченост;
  • липса на опасни химични вещества в състава им, но със същите почистващи свойства като на традиционните аналози;
  • безопасни за използване и без ръкавици;
  • щадящи и най-деликатните повърхности;
  • подходящи за хора с астма, алергии и чувствителна кожа;
  • съдържащи пробиотици във формулите си;
  • естествено и безопасно почистване на микроскопично ниво;
  • с нежно действие към кожата и към околната среда;
  • концентрирана форма и икономична употреба.

Марката постоянно подобрява своите формули, а самите продукти притежават еко сертификати от цял свят. Голяма част от препаратите се препоръчват от Асоциацията, водеща борба с астмата и алергиите.

Домакинските био продукти с марката TRI-BIO може да откриете не само в специализираните еко магазини, но и в нашия онлайн магазин Био продукти. С тяхна помощ ще можете да се погрижите по възможно най-добрия начин не само за хигиената в дома си, но и за здравето на неговите обитатели и за околната среда.

Често задавани въпроси

Защо е важно  с какви продукти почистваме?

Значението на почистващите свойства на закупените продукти е от значение, но още по-важно е те да не съдържат опасни за здравето химикали. Това е начин за защита от токсичните ефекти и за предпазване от различни респираторни и кожни заболявания.

Предлагат ли се био продукти в рециклируеми опаковки?

Да, марки като TRI-BIO предлагат много от почистващите си продукти в устойчиви опаковки, допълнително намаляващи отпадъците.

Съществуват ли многофункционални почистващи био препарати?

Може да откриете различни екологични препарати с възможност да почистите ефективно повърхностите в кухнята, банята и различни подови настилки.

0 коментар(а) върху публикацията 'Има ли продукти за почистване, които са безопасни за децата?'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход