Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

Кога и в кое отделение се слага омекотителят в пералнята?

Кога и в кое отделение се слага омекотителят в пералнята?

Дата: 13 ЯНУАРИ 2024 Г.Автор: Мартин Георгиев

Чудили ли сте се кога е най-правилно да добавите омекотителят в пералнята? Мекотата на току-що изпрана дреха и свежият ѝ аромат са приятни усещания за всеки. Те се постигат с подходящ омекотител, в чиято употреба няма нищо предизвикателно, стига да успеете да съчетаете правилния продукт с точния момент.

Източник на изображение: Canva

Кога се слага омекотител в пералнята?

Обикновено перилен препарат и омекотител се поставят в съответните отделения на пералнята, преди тя да бъде включена. Правилният начин обаче не е този. Тогава кога се добавя омекотител?

За да има максимален ефект от употребата на омекотителя, той трябва да се добави по време на изплакване, защото именно тогава е нужен. Може да се постави и в началото, ако машината ви е по-нов модел. Но при по-старите уреди може да се забележи, че ако го добавите още в началото, машината го поема веднага при първия цикъл  и на негово място в отделението остава само вода. Затова трябва да го добавите при започване на изплакването.

Омекотител при ръчно пране

Макар че да се пере на ръка е изморително, понякога се налага. Например не може да перете в машина някои деликатни материи.

Използването на омекотителя става, след като сте отстранили добре перилния препарат от дрехите. Залейте ги с чиста вода и тогава поставете при тях омекотител според указанията на производителя. Може да изчакате дрехите да се накиснат за максимум 10 мин. и след това добре да ги изцедите. Ако сте използвали по-голямо количество омекотител, ще трябва да ги изплакнете.

В кое отделение се слага омекотителят?

Отделенията в контейнера за праха на машината често се бъркат и понякога може да се зачудим къде се слага омекотител в пералнята.

Отделенията за дозиране на пералната машина обикновено са три и при различните модели са обозначени с различни символи.

Източник на изображение: Canva

Едно от отделенията е предназначено за препарат за предварително накисване. Във второто се поставя препарат за основно пране и допълнителни препарати против петна или за премахване на котлен камък.

Обособеното отделение за омекотител е третото и може да бъде на трета позиция или да е разположено в средата. Обикновено се обозначава със символ под формата на снежинка или цвете. За другите две се използват числа 1 и 2 (I и II) или буквите А и В.

Важна информация при използване на омекотител

Ако използвате правилно омекотителя, тъканите ще бъдат по-меки и приятни. Може да го постигнете както с традиционните омекотители, така и с био аналозите им.

Източник на изображение: Био продукти

Тъй като стандартните препарати за омекотяване съдържат ароматизатори, могат да провокират алергични реакции и астма. За да избегнете такива проблеми, можете да разчитате на натурални омекотители на марката TRI-BIO. Те са хипоалергенни, без ароматизатори и оцветители, подходящи са за бебета и за хора с чувствителна кожа. Освен това ще почистят пералнята от вредни отлагания, благодарение на био-ензимната си формула.

Относно използването на продукт като омекотител за дрехи, трябва да знаете, че не се нанася директно върху тъканите при ръчно пране, а трябва да се разтвори във вода.

За какви дрехи да не използваме омекотител?

Можем да определим омекотителя като защитен балсам, подхранващ и отпускащ влакната, но това не го прави подходящ за всички тъкани.

Например дрехите от кашмир са от деликатна материя и трябва да се перат на ръка без агресивни вещества и по-добре без третиране с омекотител.

Източник на изображение: Био продукти

Материята на спортни и микрофибърни дрехи е разработена така, че не задържа потта и регулира телесната температура, а омекотителят може да запуши порите ѝ.

При етикетираните като незапалими дрехи омекотителят може да намали негоримите им свойства.

Невинаги се препоръчва и омекотител например при дънките, защото премахва твърдостта на тъканта и тя се разхлабва.

Когато използвате омекотител правилно, започвайки от поставянето му в точното отделение на пералнята и в точния момент, ще имате меки, гладки и със свеж аромат дрехи. А за да бъдат омекотени „екологично”, натурален омекотител ще ви предостави всички свои предимства на устойчив продукт.

Често задавани въпроси

С какво е полезен за дрехите омекотителят?

Ползите от омекотителя са няколко: придава мекота, предпазва нишките от усукване и така удължава живота на тъканите, отнема статичното електричество и прави гладенето по-лесно.

В каква форма се срещат омекотителите за пералня?

Може да използвате омекотител за пералня в течна форма или на кристали.

Подходяща ли е употребата на омекотител за хавлии?

Омекотяването на хавлии не е подходящо, ако искате да запазите абсорбиращите им свойства. Може да придобият мекота при сушене в сушилна машина, в която да използвате специален омекотител.

0 коментар(а) върху публикацията 'Кога и в кое отделение се слага омекотителят в пералнята?'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход