Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

Методи и препоръки за безупречно почистване на банята

Методи и препоръки за безупречно почистване на банята

Дата: 24 АПРИЛ 2024 Г.Автор: Мариана Пеевска

При почистване на банята е препоръчително да спазите някои препоръки с цел постигане на оптимален резултат и безупречна чистота, без да навредим на здравето си използвайки токсични химикали.

Мръсната баня може да бъде източник на инфекции и различни заболявания, които да засегнат всеки, който я използва. Затова редовното ѝ почистване е много важно. Чистотата ѝ гарантира здравословна среда, а поддръжката изисква избор на подходящи препарати и методи.

Източник на изображение: Био продукти

Подготовка за почистването – необходими препарати

Да се поддържа висока хигиена в банята не е лесно поради честото ѝ използване и предразположението ѝ към развитие на бактерии, мухъл и др.

Освен че трябва да си съставите график за почистване, трябва да сте готови с всички необходими препарати за съответните области.

При всички случаи трябва да разполагате с подходящ препарат за мивката, ваната, тоалетната и душа. Друг препарат ще ви бъде необходим за плочките, освен ако този за мивката не може да почиства и тях.

Помислете също и за препарат за огледалото. Повърхностите на шкафчетата също се нуждаят от премахване на наслагвания по тях.

Непременно предвидете и препарат за пода, като се съобразите с материала. Може да откриете универсален препарат за почистване на стените и пода.

Стъпки в почистването на банята

Преди да започнете самото почистване, трябва да си осигурите възможно най-добра циркулация на въздух, като отворите прозорчето, а ако нямате такова, пуснете вентилатора.

Може да организирате почистването, спазвайки последователност от следните действия:

Освободете повърхностите

За да си осигурите пространство и почистването да бъде по-ефективно, разчистете всички повърхности от принадлежности като шампоани, пасти за зъби, кремове и др. Докато го правите, може да ги почистите с навлажнена с антибактериален спрей кърпа.

Почистете с прахосмукачка

Дори да няма много прах в банята, преминете с прахосмукачка навсякъде, включително и в ъглите, зад тоалетната чиния, под шкафчето и др.

Нанесете почистващ препарат върху най-замърсените зони

Предварителното нанасяне на препарат върху тоалетната чиния, мивката, ваната, душ кабината и фугите на плочките по стените ще осигури време за действието му и след това мръсотията ще се отстрани по-лесно.

Източник на изображение: Canva

Дезинфекцирайте малките детайли

Избършете всички повърхности на кранове, крачета, дръжки и др., огледалото и прозореца.

Почистете душ кабината

Тъй като в нея има различни повърхности, направете почистването много внимателно с отделни препарати. Започнете от стените и вратите и преминете към пода. Ако имате завеса, трябва да я изперете на ръка или заедно с кърпи в пералнята.

Отстранете замърсяванията от мивката, ваната и тоалетната

Препаратът, с който сте третирали предварително тези склонни към по-голямо замърсяване зони, вече е разградил мръсотията. Остава ви да я отстраните, като особено внимание обърнете на тоалетната чиния.

Завършете с пода

По повърхността на пода се събират най-много микроби и затова препаратът ви трябва да бъде сполучливо избран. Започнете да чистите от стените в посока към вратата, като минете по плочките няколко пъти, включително и по труднодостъпните места.

Предимствата на био препаратите

Ако обмисляте много сериозно идеята да се откажете от агресивните препарати за почистване на баня, може да се доверите на природното почистване с еко почистващи препарати за баня на TRI-BIO.

Формулите на продуктите на американския бранд включват биологично активни организми, разграждащи мръсотията на клетъчно ниво. Като резултат се получава безупречно чиста баня, лишена от вредното влияние на химическите агенти.

Източник на изображение: Bioproducti

За почистване на банята може изцяло да се доверите на натуралните препарати. С тях ще постигнете бързо и ефикасно почистване на ваната, мивката, тоалетната чиния, душ кабината и др. с нулев риск за здравето, без отделяне на неприятна миризма, осигурявайки перфектна чистота и дълготраен блясък.

Без химикали, остатъчни следи и безопасно за домакинството и природата

Освен това, поради характерния си състав, разчитащ на синтетични химикали, класическите препарати за почистване на плочки в банята могат да оставят следи, които са особено забележими върху тъмни и най-вече черни плочки. Затова те трябва да бъдат много старателно и многократно измивани след използването на продукта.

Алтернативите на TRI-BIO обаче действат на основата на естествени почистващи агенти, които оставят минимални или никакви видими следи, дори и върху най-тъмната и придирчива настилка в банята. Резултатът е блестящ - безупречно чисти и обезмирисени повърхности - и абсолютно безвреден за всеки член на домакинството и околната среда.

Как да се справим с варовика в банята?

При твърда вода неминуемо се появяват варовити отлагания по огледалото в банята, крановете и др. повърхности. За чистене на варовик може да откриете различни препарати в магазинната мрежа със силно агресивно действие.

Ако сте привърженици на еко почистването, може да използвате кърпа, напоена с оцет, която да увиете около крана на мивката или да я поставите върху друга, покрита с варовик зона. След престоя ѝ от една нощ изплакнете с топла сапунена вода зоната.

И в този случай може да използвате препарат за баня TRI-BIO, който отстранява различни замърсявания, включително и остатъците от сапун и варовик.

Изчистване на ръжда в банята

Петната от ръжда се срещат не само в по-старата баня или тоалетна. Това не означава, че незабавно трябва да подмените тоалетната си чиния или мивка. Ръждата, както и варовика, също могат да се отстранят по различни  начини.

Едни от методите са с амоняк и водороден прекис, с белина или с някой от силните химически препарати против ръжда по фаянс.

Ефикасен и напълно безопасен начин е използването на разтвор от оцет и сода бикарбонат върху проблемните зони или с еко препарат за тоалетни чинии TRI-BIO против ръжда.

Колко често трябва да се почиства банята?

Честотата на почистване на банята е различна при всяко семейство. Домакинство от един човек или с двама членове ще генерира по-малко мръсотия и съответно почистването ще бъде по-рядко. Но по възможност основно почистване на банята трябва да се прави поне веднъж в седмицата.

Източник на изображение: Canva

Макар че почистването на банята не е от най-приятните задължения, то е абсолютно необходимо, ако искате да ви е приятно в това помещение и да сте сигурни, че няма микроби и бактерии. Редовното почистване ще гарантира добра хигиена и здравословна среда за вас и за семейството ви.

Често задавани въпроси

С какви домашни средства може да се направи почистване на баня?

Ако смесите равни части вода и оцет, ще премахнете остатъци от сапун и варовик. Смес от вода и сода за хляб помага за почистване на плочки и фуги, а лимоновият сок премахва петна и придава свеж аромат на помещението.

Как да почистим стъклени и огледални повърхности в банята?

За оптимален резултат може да използвате био препарат за стъкла, като винаги търкате или хоризонтално, или вертикално.

Може ли да използваме универсален препарат за почистване на баня?

Да, съществуват както стандартни мултифункционални препарати, така и екологични алтернативи. Универсалното действие на био препаратите TRI-BIO е насочено към отстраняване на мръсотията от мивки, душ кабини, тоалетни чинии, вани и всеки вид подово покритие.

0 коментар(а) върху публикацията 'Методи и препоръки за безупречно почистване на банята'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход