Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

5 начина за премахване на упорити петна от бели дрехи

5 начина за премахване на упорити петна от бели дрехи

Дата: 20 ДЕКЕМВРИ 2023 Г.Автор: Венцислав Кирилов

Дрехите с бял цвят се оказват най-предизвикателни за поддържане чисти. Колкото и да сме внимателни, често се случва върху тях да се появят трудни за отстраняване петна, например от горчица, сосове, дезодорант, пот, вино, храна, кафе и др.

Подобни замърсявания не могат да се пренебрегнат и трябва да се постараете да се отървете от тях възможно най-бързо. Въпреки че на пръв поглед изглежда почти невъзможно това да се случи, съществуват различни изпробвани начини.

Премахване на петна от пот или дезодорант

За свежи и чисти дрехи без неприятни жълти петна от пот, дезодорант или от още по-сложната смес и от двете, може да ги третирате и без скъпи препарати.

Петна от пот

Хората имат различно изпотяване, понякога петната са по-сериозни и след изпиране, а особено ако са смесени с дезодорант, мястото остава по-твърдо.

За да се справите с тях, опитайте с обикновена готварска сол. Разтворете в 1 л топла вода 4 супени лъжици сол и накиснете зоната с петното, докато то изчезне. След това изперете дрехата и изплакнете.

Източник на изображение: Canva

Петна от дезодорант

Предвид ежедневната употреба на дезодорант против изпотяване, по белите дрехи често остават петна. Съставките в дезодоранта, в комбинация с пот и себум от кожата, правят петната изключително неприятни и често неотстраними при изпиране.

Има няколко начина за премахването им, които са доказано ефективни, като най-лесният е със сода за хляб. Направете си гладка паста от сода за готвене и топла вода, като спазите съотношение 3:1. След като я разбъркате, я втрийте върху петната с четка за зъби. Действието ѝ ще продължи 1-2 ч., след което изперете.

Смес от оцет и топла вода в съотношение 4:1 също помага, като петната трябва да се накиснат поне за 1 ч.

Петна от оцветяване на бели дрехи при пране

На всеки се е случвало поне веднъж при изваждане на изпрани бели дрехи от пералнята да установи върху тях нежелани сиви, розови или синкави оттенъци. Такова оцветяване получават обикновено памучните или ленените материи, докато синтетичните са по-устойчиви. Освен това има значение и дали багрилата, с които са третирани дрехите, са качествени.

Освен да сортирате много внимателно дрехите, преди да ги поставите в пералнята, може да използвате цветоулавящи кърпички, макар че невинаги гарантират 100% защита.

Ако вече имате налице цветни петна от пране на бели дрехи, съществуват различни варианти да премахнете оцветяването.

Разбира се, може да използвате белина, но защо да не опитате и с аспирин? Натрошете една таблетка, смесете я с малко вода и нанесете получената кашичка върху предварително намокрените оцветени участъци. Втрийте добре и след 1-2 ч. цветните петна ще изчезнат, а вие трябва да изперете дрехата.

В случай че сте привърженици на еко препаратите и отдавна използвате натурални препарати за пране, може да си купите и био таблетки за премахване петна върху бели дрехи от марката TRI-BIO. Био-ензимната формула на еко таблетките съдържа само натурални съставки. Накиснете една таблетка заедно с оцветената дреха за 2 ч. и след това изперете. Може да пуснете таблетката в пералнята и да изберете нормална програма за изпиране.

Петна от домашен сос

За приготвянето на различни ястия вкъщи си служим най-често с доматен сос, соев, сос за спагети и др. Петна от сос може ефективно да отстраните с разтвор от оцет и вода в съотношение 2:1. В по-леките случаи изчистете петното с четка за зъби, като търкате върху него. Ако петното е сухо, накиснете дрехата за една нощ.

Източник на изображение: Canva

Премахване на петна от кал

Когато има кал по спортна или друга дреха, не я чистете веднага, защото ще проникне на по-голяма дълбочина. Нека изсъхне, след което я изстържете внимателно с подходящо средство.

Върху калното петно може да втриете препарат за пране с малко вода, като използвате четка за зъби. След изплакването повторете, а ако все пак петното остане, опитайте с оцет и вода в равни количества.

Това са само някои от видовете петна и начините за отстраняването им. Всички дрехи, особено белите, са уязвими към петна и от кафе, плодов сок, вино и др. Преди да посегнете към белината или някой от агресивните препарати против петна, опитайте да решите проблема с домашни средства.

А ако все пак държите да използвате препарат, нека той е с натурална формула, която е също толкова ефективна като тази на традиционните препарати, но щадяща дрехата и вас самите.

Често задавани въпроси

Как се прилага еко спреят против петна по дрехи?

С био спрея за отстраняване на петна, дрехите се третират преди пране, като се напръскват петната от двете страни и след не повече от 5 мин. дрехата се поставя в пералнята.

Кой е най-правилният начин за изтъркване на петна по дрехите?

За ефективно отстраняване на петна обикновено се изисква продължително изтъркване. Не го правете обаче, ако забелязвате, че петното се разнася. Най-добре е да си служите с кръгови или попиващи движения.

0 коментар(а) върху публикацията '5 начина за премахване на упорити петна от бели дрехи'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход