Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

Къде и кога се слага сол за съдомиялна?

Къде и кога се слага сол за съдомиялна?

Дата: 4 ЯНУАРИ 2024 Г.Автор: Венцислав Кирилов

Съдомиялната машина е неизменна част от съвременния дом. Тя улеснява ежедневието ни и ни спестява ценно време. За да функционира ефективно обаче, тя изисква не само правилния препарат, но и употребата на специална сол за съдомиялна, без йод, която прави водата по-мека.

 

В този материал ще разгледаме кога и къде се слага сол за съдомиялна, така че да подсигурим дълъг живот и ефективна работа на уреда, както и кой вид сол да изберем. Солта за съдомиялни на TRI-BIO например, не само омекотява водата, когато необходимо, но и е подходяща за използване от хора, страдащи от алергии и астма.

Значението на солта в съдомиялната

Солта в съдомиялната

 

Твърдата вода съдържа високи нива на калций и магнезий, които могат да образуват варовикови отлагания по съдовете и вътрешността на съдомиялната. Солта за съдомиялна защитава уреда от натрупване на варовик и котлен камък.

 

Ако искате да използвате натурални продукти доверете се на продуктите на марката TRI-BIO. Солта за съдомиялна машина от марката притежава еко сертификат и е безопасна алтернатива на химическите варианти. Изключително подходяща е, ако в домакинството ви има хора с алергии или малки деца. Силно ви препоръчваме да не използвате неспециализирани видове сол, в това число готварска сол, сол за животни, морска сол и кулинарна сол. Тези видове сол могат да увредят съдомиялната, вместо да я защитят.

 

Солта за съдомиялна също така помага за регулиране на pH нивото на водата, което допълнително подобрява ефективността на миене и предотвратява образуването на петна и избледняването на цветовете на стъклените и порцелановите съдове.

Имайте предвид, че използването на сол може и да не е нужно, когато водата е вече омекотена. В тези случаи, за най-добри резултати от миенето можете да използвате и единствено натуралните еко таблетки за съдомиялна машина от същата марка.

Видове сол за използване в съдомиялната

Съществуват различни видове сол на пазара. Някои от продуктите са допълнително ароматизирани или с добавени силни химически вещества за по-агресивно почистване, които влияят неблагоприятно не само на машината ви, но и на природата. Има и такива, които са много по-щадящи и постигат максимална хигиена с изцяло натурални съставки, като продуктите на TRI-BIO.

 

Важно е да изберете правилния вид сол за съдомиялна, който отговаря на нуждите на вашата машина и на водата във вашия дом. За да ви улесним в избора, сме събрали ключова информация за различните видове сол, характеристиките, предимствата и недостатъците им.

 

 

Вид Сол

Характеристики

Предимства

Недостатъци

Кристална сол

Големи кристали, разтварят се бавно и равномерно

Предпазва от образуването на варовик, поддържа йонния обмен

По-скъпа

Таблетирана сол

Под формата на таблетки, разтварят се по време на работа

Лесна за дозиране и употреба

Изисква често добавяне поради бързото разтваряне

Финозърнеста сол

Фини зърна, разтварят се бързо и равномерно

Ефективно предотвратява варовикови отлагания

Изисква често добавяне поради бързото разтваряне

Сол с добавки

Съдържа допълнителни съставки

Освен че предотвратява варовикови отлагания, поддържа блясъка на съдовете

По-скъпа

Кога е необходимо да добавяме сол

С цел да се подобри ефективността и качеството на измиване на съдовете, както и за поддържането на самата машина в добро състояние, солта за съдомиялна машина се използва в следните ситуации:

При твърда вода

Ако живеете в регион с твърда вода, използването на био-регенерираща сол за съдомиялна машина от TRI-BIO е силно препоръчително. Твърдата вода съдържа високи нива на калций и магнезий, които могат да образуват варовикови отлагания върху съдовете и вътрешността на съдомиялната машина. Специалната безйодна формула на тази сол осигурява не само ефективно премахване на варовик, но и поддържа безупречна чистотата на съдовете ви.

Когато машината показва, че има нужда от сол

Повечето съвременни съдомиялни машини имат индикатор, който ви уведомява, когато е необходимо да добавите сол. Това е ясен знак, че трябва да заредите отделението за сол. Специализираната био-сол за съдомиялна не само отговаря на този сигнал, но и гарантира високите стандарти на чистота.

При първоначално инсталиране на съдомиялната машина

Когато инсталирате нова съдомиялна машина, е важно да заредите отделението за сол преди първата употреба, за да гарантирате оптималната ѝ работа.

 

Инсталиране на съдомиялната машина

Инструкции как и къде се слага сол в съдомиялната

При първоначално запознаване с уреда е възможно да имате нужда от по-подробни инструкции за работа с него. За да ви улесним сме подготвили указания стъпка по стъпка как и къде да поставите солта:

 

  • Намерете резервоара за сол - обикновено се намира на дъното на съдомиялната и е необходимо да извадите кошницата
  • Завъртете капака на резервоара за сол наляво, за да го отворите
  • Добавете солта според указанията на производителя, но не прекалявайте с количеството, за да оставите място за вода
  • Затворете капака като го завъртите надясно, докато се заключи
  • Поставете кошницата обратно
  • Пуснете празен цикъл (по избор) на ниска температура, за да премахнете всички остатъци от сол, които може да са попаднали по елементите на машината.

 

Следвайки тези стъпки, вие ще си гарантирате, че съдомиялната ви машина работи ефективно и че съдовете ви ще бъдат блестящо чисти.

 

Често срещани грешки

Често срещани грешки

Много потребители се сблъскват с предизвикателствата на неправилното използване на солта за съдомиялната, което може да доведе до грешки и неефективна работа на уреда. В следващите редове ще изброим някои от често срещаните грешки и ще ви дадем предложения за тяхното избягване.

Прекомерно пълнене на резервоара за сол:

Една обичайна грешка е прекомерното пълнене на резервоара за сол, което може да предизвика протичане и повреда на други компоненти на машината. За избягване на този проблем, винаги оставяйте достатъчно свободно пространство в резервоара за добавяне на вода.

Игнориране на индикатора за сол на машината:

Индикаторът за сол на съдомиялната машина е ценен съветник. Игнорирането му може да доведе до намаляване на ефективността на уреда. Винаги отговаряйте на индикатора и добавяйте сол, когато е необходимо.

Използване на грешния резервоар и грешен вид сол:

Някои хора поставят солта в грешния резервоар, предназначен за почистващ препарат или блясък. За оптимални резултати и за да избегнете подобни грешки, уверете се, че използвате специалния резервоар за сол, разположен на дъното на съдомиялната машина.

 

Освен това, изборът на неподходяща сол може да окаже влияние върху ефективността на почистване. С TRI-BIO солта за съдомиялни машини можете да бъдете уверени в използването на био-регенерираща формула, която не само поддържа чистотата на уреда ви, но и предоставя екологично чисти и безопасни резултати.

 

 

 

Често задавани въпроси

Колко често трябва да добавям сол в съдомиялната машина?

Това зависи от степента на твърдост на водата и честотата на използване на машината. Препоръчително е да проверявате резервоара за сол редовно и да добавяте сол, когато нивото е ниско. Повечето съдомиялни машини имат индикатор, който ще ви уведоми, когато е време да добавите сол.

Мога ли да използвам съдомиялната машина без сол, ако водата в района е мека?

Да, ако водата във вашия район е естествено мека, може да не е необходимо да използвате сол в съдомиялната машина. В този случай, обърнете внимание на таблетките за съдомиялна, които използвате. Натуралните еко таблетки за съдомиялна машина на TRI-BIO гарантират, че съдовете ви ще са блестящо чисти.

Какво може да се случи, ако не използвам сол в съдомиялната машина?

Ако не използвате сол в съдомиялната машина и водата е твърда, това ще доведе до образуване на котлен камък по нагревателните елементи и вътрешните части на машината. Това може да намали ефективността на уреда, да увеличи консумацията на електроенергия и дори да доведе до повреди. Освен това, съдовете може да не се измият добре и да останат с петна или следи от варовик.

0 коментар(а) върху публикацията 'Къде и кога се слага сол за съдомиялна?'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход