Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

Как да живеем по-здравословно и щастливо?

Как да живеем по-здравословно и щастливо?

Дата: 24 ЮНИ 2024 Г.Автор: Надежда Василева

Съвети за по-щастлив и здравословен начин на животЗдравословна храна, повече движение и рутина на спокойствие и добър сън - сякаш всеки е наясно с формулата за щастлив и здравословен начин на живот, но практиката показва, че въпреки това много хора се затрудняват с постигането му. И причината не е само във факта, че от знанието до прилагането му има разстояние, чието преодоляване изисква целенасочена активност и усилие.

В този ред на мисли с днешната статия искаме да вникнем в някои аспекти на ежедневието, които често подценяваме, а не бива, тъй като имат важно влияние върху щастието и здравето ни. Някои от тях сме приели за даденост, а други - тепърва трябва да открием като път за постигане на по-здравословни навици и правилна грижа за благосъстоянието на цялото семейство.

Предлагаме ви няколко практични и прости съвети за здравословен живот, които спокойно може да започнете да прилагате още от утре.

Времето е кът - използвайте го преднамерено

Не се оставяйте да бъдете погълнати от безсмислени активности, които не носят нищо полезно за тялото или ума ви. Много хора в днешно време остават потиснати от ежедневието си, защото чувстват, че времето сякаш се изплъзва от ръцете им и в края на деня не усещат удовлетвореност.

Планирайте ежедневието си така че да приоритизирате важните неща. Не отделяйте ценно време за такива, които няма да имат никакво значение след 5 години. Не е нужно да изпълвате графика си с активности, а да заложите в него поне една, която ви носи удоволствие, развива ви или ви помага да вървите напред с ентусиазъм.

Обърнете внимание и на това как почивате - ограничете синята светлина в периодите на спокойствие и включете активности, които помагат за отделяне от злободневието. Върнете се към любимо хоби, планирайте пълноценно време със семейството и премахнете странични разсейващи фактори, които ограбват времето ви, без да ви носят истинска стойност.

Всичко това ще повлияе положително както на психическото ви благосъстояние, така и на физическото ви здраве. А от там ще рефлектира пряко и върху нивата на щастие.

Правете си почивки от натоварения график и мислете за мястото, на което сте точно в този момент от живота си. Отделяйте време, за да синхронизирате случващото се с вас, да погледнете отстрани на обстоятелствата и оценете настоящото състояние на нещата.

Дайте път на доброто настроение

Щастието се разкрива не само, когато сме в добро здраве и правим неща за себе си, но и когато излизаме от собствените рамки и правим нещо значимо за другиго.

Ще се изненадате колко малко е необходимо, за да направи човек разлика в живота на другиго. А понякога една усмивка или добра дума са достатъчни, за да обърнат нечии лоши обстоятелства във ведър и оптимистичен ден.

Жена във ведро и забавно настроение

Опитайте се да бъдете ведри и да усмихвате и хората около вас. Това ще помогне за създаването на една по-оптимистична обстановка. Не е необходимо да проявявате сляп оптимизъм, за да търсите доброто в деня и да намерите благодарност за поне едно нещо, което приемаме за даденост.

Не забравяйте да отбелязвате малките си победи и се награждавайте за такива.

Ангажирайте се със значими цели

Целеустремеността е важно качество, което ни кара да вървим напред и да знаем къде искаме да стигнем. Открийте кои са най-значимите за вас цели в живота и набележете малки стъпки по пътя към постигането им.

Освен лични цели, добре е да включите такива, излизащи извън собственото полезрение, защото много често именно те ни носят истински дълбоко чувство за принос и удовлетворение.

Благотворителност, доброволчество, отстояване правата на общността и предприемане на лични крачки в глобални цели като опазване на околната среда носят чувство на смисленост, свързаност, сила и ползотворност. Освен че е полезно за обществото, включването в инициативи или самостоятелните действия с перспектива отвъд личната сфера косвено помагат за личностния растеж и благополучие.

Не е необходимо да ориентирате целия си живот около тях, за да сте полезни. Дори малки крачки като употребата на еко продукти в ежедневието може да помогне за редуциране на попадащите химикали в околната среда и ограничаване на вредното въздействие от човешката дейност върху планетата.

А ние имаме правилните продукти, с които можете да допринесете за това. Освен че те са много по-добро решение за запазване на доброто здраве в семейството и заменят обикновената битова химия, те са безвредни за природата и няма проблем да се използват дори в домакинства със самостоятелни септични системи.

Друго, което може да направите, е да избирате продукти с биоразградими или рециклируеми опаковки. В грижа за околната среда и ресурсите на човечеството може да допринесете и с ограничаване употребата на еднократна пластмаса, разделно изхвърляне на отпадъци, дълга употреба на изделията преди тяхното изхвърляне и пр.

Изберете физическа активност, която ви допада

Физическата активност е неделима част от здравословния начин на живот. Добрата новина е, че не е необходимо да ставате спортисти или да прекарвате часове във физическа дейност, която е досадна за вас.

Открийте спорт или друг тип активност, ангажираща двигателния апарат, която ви доставя удоволствие.

Разходка в парка или планината, колоездене, плуване, пилатес, танци, боен спорт, бадминтон, тенис на маса - опциите са безброй. Вижте какви активности има в близост до вас и пробвайте коя ще ви допадне най-много.

Жена, спортуваща сред природата

При умерено интензивна аеробна активност като бързо ходене, колоездене с умерени темпове, плуване, танци или градинарство са достатъчни 150 минути седмично, което може да се разпредели на 30 минути 5 дни в седмицата.

При аеробна активност с висок интензитет като бягане, джогинг, бързо колоездене, катерене, футбол и баскетбол са достатъчни 75 минути седмично.

Добре е поне два пъти в седмицата да се включват дейности за укрепване на мускулите. Може да изградите издръжливост с йога, пилатес или упражнения с добавено съпротивление от фитнес ленти или тежести.

Създайте и поддържайте здравословна и безопасна среда в дома

Домът трябва да бъде нашата крепост, мястото ни за почивка, там, където се чувстваме в свои води и изграждаме стабилна семейна среда. Какво ще стане, обаче, ако след изтощителен работен ден се приберем в разхвърлян дом с тежка атмосфера и куп домакински задачи, чакащи на прага?

Поддържането на дома чист и подреден е изключително важно както за емоционалното ни благосъстояние, така и за чисто физическото ни добруване.

За да не бъде домакинстването претоварващо, създайте си график за оптимизирано почистване. Разделете задачите за разтребване и почистване на редовни (ежедневни), регулярни (ежеседмични) и периодични (веднъж в месеца или на няколко месеца). Въведете правила като “1 пране на ден”, прахосмукачка на 2-3 дни, ежеседмично бърсане на повърхности и месечно почистване на кухненски уреди.


Чиста и здравословна домашна среда

Освободете дома си от вредни химикали

Създаването на чиста и здравословна среда в дома неминуемо включва използването на продукти за почистване. Конвенционалната химия обаче крие съставки с неподозирано вредно въздействие не само върху околната среда, но и върху човешкото здравно благосъстояние.

Дори на пръв поглед абсолютно обикновени продукти като освежител за въздух могат да причинят дразнене на респираторните пътища, а в дългосрочен аспект - да засегнат здравето на респираторната система. Една от причините са изкуствените парфюми, които остават във въздуха. Какво остава за агресивни препарати, съдържащи амоняк или белина?

Проучвания показват, че редовната употреба на обикновени препарати за почистване вместо да доведе до създаване на хигиенна и здравословна среда у дома, може да повлияе за повишаване на риска от развитие на астма при невръстни.

При затворен прозорец изпаренията от използваните синтетични химикали при почистване могат да останат във въздуха за около час. Някои почистващи конвенционални битови химикали са агресивни и дори корозивни и могат да предизвикат дразнене на кожата и парене на очите.

Освободените под формата на ЛОС вещества и други вредни агенти могат да допринесат за развитието на хронични респираторни проблеми, да активират алергични реакции или най-малкото да причинят главоболие и раздразнение на гърлото.

Био почистващите препарати обаче разрешават всички тези проблеми, тъй като заменят ефективно обикновената битова химия и изключват всички вредни синтетични химикали, които не трябва да присъстват в една здравословна домашна среда.

Този подход гарантира редица предимства и за домове с домашни любимци и деца. Тъй като био продуктите с марката TRI-BIO са напълно безопасни, не е необходимо да изплаквате повърхностите, за да предотвратите контакта с тях. Дори голяма част от сериите, предложени на сайта, може да се използват без ръкавици от хора с чувствителна кожа.

Заложете на почистване без химия и се лишите от притесненията дали препаратите, които използвате, няма да навредят на семейството ви.

Освен това е доказано, че професиите в сферата на почистването са изложени на повишен риск от химическо въздействие поради използваните препарати за почистване. В такъв случай с оглед грижа за здравето ви си струва да се преориентирате към био серия професионални препарати за почистване, които не съдържат агресивна химия и осигуряват безупречен почистващ ефект.

Как да се храним за здрав и щастлив живот

Храната, която консумираме има толкова голямо значение за здравословното ни състояние, цялостния тонус на ума и тялото и определено допринася за чувството на щастие. При много болести се препоръчва здравословно хранене, а то всъщност е страхотен здравен ресурс на ниво профилактика и превенция.

Освен това неправилното хранене води до чувство на тежест, липса на енергия и дори лошо настроение.

Затова е важно да опитомим добри хранителни навици, които ни носят здраве и радост, а за целта стриктните диети съвсем не са добро средство.

Здравословно семейно хранене

Необходимо е да откриете баланса и да не изключвате от менюто си любимите храни, които ви дават доза удоволствие по време на хранене. Ключът е в това да приемате всички важни хранителни вещества от богати на полезна стойност продукти.

Да вземем за пример един междинен снак. 30 гр. картофен чипс са приблизително 160 ккал, половин средно на големина авокадо пък е приблизително 120 ккал. Но какво да кажем за хранителните качества на двата продукта?

Авокадото е богато на здравословни мазнини, витамини, минерали и съдържа хранителни фибри. Чипсът от друга страна е богат на нездравословни мазнини, сол и често съдържа изкуствени добавки, а всичко това носи по-скоро негативна, отколкото полезна стойност за тялото.

Да сравним и основен продукт за хранене, източник на протеини - пилешкото месо.

85 гр. гриловани пилешки гърди са около 120 ккал и носят 26 гр. чист протеин и 2,7 гр. мазнини. 3 пържени пилешки крилца (около 100 гр.) се равняват на близо 160 ккал, съдържат приблизително същото количество протеин, но и около 20-25 гр. мазнини, от които голям дял е зает от наситени и трансмазнини, които увеличават риска от сърдечна болест.

Практикувайте обмислено хранене и винаги, когато имате възможност, приготвяйте храната си сами, наблягайки на полезни източници на хранителни вещества.

Включете повече продукти, които могат да се консумират свежи - плодовете и зеленчуците са пръв приятел на здравословното хранене.

Хранете се редовно и не гладувайте, но и не прекалявайте с количествата. При чувство на глад избирайте полезни междинни закуски. Добър пример са свежите краставички или моркови в комбинация с хумус или домашен дип с нискомаслено кисело мляко. Ядките също са страхотен избор, както и йогурт с пресни горски плодове.

Мазнините не са враг, но трябва да се включват по-често източници на здравословни такива като сьомга, херинга, авокадо, ленено семе, маслини, чия, конопено семе, зехтин, кокосово масло и да се избягва пърженето.

При въглехидратите е важно да се набляга на полезни източници на фибри и пълнозърнести алтернативи, а при протеините - на чисти ресурси като яйца, кисело мляко, бобови, тофу, бяло месо и пр.

Изображения: Freepik

Често задавани въпроси

Как да водим здравословен начин на живот?

За водене на здравословен начин на живот е важно да се адаптират полезни навици като балансирано осъзнато хранене, регулярна умерена двигателна активност, редуциране на стреса и практикуване на хобита и активности, носещи удоволствие и/или растеж. Здравословната домашна среда също е изключително важен компонент.

Може ли препаратите за почистване да повлияят на здравето?

Да, препаратите за почистване може да повлияят на здравето, поради съдържащите се в повечето обикновени почистващи продукти агресивни към здравето и околната среда химикали. Моментният ефект може да доведе до замайване и главоболие, раздразнение на кожата, гърлото и очите, а в дългосрочен план може да се прояви влияние върху състояния като алергии и астма.

Как да редуцираме ежедневно използваните вредни химикали?

Можем да редуцираме ежедневно използваните вредни химикали като дадем приоритет на домашните и еко изделията за почистване и избираме био продукти за лична хигиена без парабени, фосфати, изкуствени добавки и с хипоалергенен състав.

0 коментар(а) върху публикацията 'Как да живеем по-здравословно и щастливо?'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход