Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

Как да живеем по-здравословно и щастливо?

Как да живеем по-здравословно и щастливо?

Дата: 24 ЮНИ 2024 Г.Автор: Надежда Василева

Съвети за по-щастлив и здравословен начин на животЗдравословна храна, повече движение и рутина на спокойствие и добър сън - сякаш всеки е наясно с формулата за щастлив и здравословен начин на живот, но практиката показва, че въпреки това много хора се затрудняват с постигането му. И причината не е само във факта, че от знанието до прилагането му има разстояние, чието преодоляване изисква целенасочена активност и усилие.

В този ред на мисли с днешната статия искаме да вникнем в някои аспекти на ежедневието, които често подценяваме, а не бива, тъй като имат важно влияние върху щастието и здравето ни. Някои от тях сме приели за даденост, а други - тепърва трябва да открием като път за постигане на по-здравословни навици и правилна грижа за благосъстоянието на цялото семейство.

Предлагаме ви няколко практични и прости съвети за здравословен живот, които спокойно може да започнете да прилагате още от утре.

Времето е кът - използвайте го преднамерено

Не се оставяйте да бъдете погълнати от безсмислени активности, които не носят нищо полезно за тялото или ума ви. Много хора в днешно време остават потиснати от ежедневието си, защото чувстват, че времето сякаш се изплъзва от ръцете им и в края на деня не усещат удовлетвореност.

Планирайте ежедневието си така че да приоритизирате важните неща. Не отделяйте ценно време за такива, които няма да имат никакво значение след 5 години. Не е нужно да изпълвате графика си с активности, а да заложите в него поне една, която ви носи удоволствие, развива ви или ви помага да вървите напред с ентусиазъм.

Обърнете внимание и на това как почивате - ограничете синята светлина в периодите на спокойствие и включете активности, които помагат за отделяне от злободневието. Върнете се към любимо хоби, планирайте пълноценно време със семейството и премахнете странични разсейващи фактори, които ограбват времето ви, без да ви носят истинска стойност.

Всичко това ще повлияе положително както на психическото ви благосъстояние, така и на физическото ви здраве. А от там ще рефлектира пряко и върху нивата на щастие.

Правете си почивки от натоварения график и мислете за мястото, на което сте точно в този момент от живота си. Отделяйте време, за да синхронизирате случващото се с вас, да погледнете отстрани на обстоятелствата и оценете настоящото състояние на нещата.

Дайте път на доброто настроение

Щастието се разкрива не само, когато сме в добро здраве и правим неща за себе си, но и когато излизаме от собствените рамки и правим нещо значимо за другиго.

Ще се изненадате колко малко е необходимо, за да направи човек разлика в живота на другиго. А понякога една усмивка или добра дума са достатъчни, за да обърнат нечии лоши обстоятелства във ведър и оптимистичен ден.

Жена във ведро и забавно настроение

Опитайте се да бъдете ведри и да усмихвате и хората около вас. Това ще помогне за създаването на една по-оптимистична обстановка. Не е необходимо да проявявате сляп оптимизъм, за да търсите доброто в деня и да намерите благодарност за поне едно нещо, което приемаме за даденост.

Не забравяйте да отбелязвате малките си победи и се награждавайте за такива.

Ангажирайте се със значими цели

Целеустремеността е важно качество, което ни кара да вървим напред и да знаем къде искаме да стигнем. Открийте кои са най-значимите за вас цели в живота и набележете малки стъпки по пътя към постигането им.

Освен лични цели, добре е да включите такива, излизащи извън собственото полезрение, защото много често именно те ни носят истински дълбоко чувство за принос и удовлетворение.

Благотворителност, доброволчество, отстояване правата на общността и предприемане на лични крачки в глобални цели като опазване на околната среда носят чувство на смисленост, свързаност, сила и ползотворност. Освен че е полезно за обществото, включването в инициативи или самостоятелните действия с перспектива отвъд личната сфера косвено помагат за личностния растеж и благополучие.

Не е необходимо да ориентирате целия си живот около тях, за да сте полезни. Дори малки крачки като употребата на еко продукти в ежедневието може да помогне за редуциране на попадащите химикали в околната среда и ограничаване на вредното въздействие от човешката дейност върху планетата.

А ние имаме правилните продукти, с които можете да допринесете за това. Освен че те са много по-добро решение за запазване на доброто здраве в семейството и заменят обикновената битова химия, те са безвредни за природата и няма проблем да се използват дори в домакинства със самостоятелни септични системи.

Друго, което може да направите, е да избирате продукти с биоразградими или рециклируеми опаковки. В грижа за околната среда и ресурсите на човечеството може да допринесете и с ограничаване употребата на еднократна пластмаса, разделно изхвърляне на отпадъци, дълга употреба на изделията преди тяхното изхвърляне и пр.

Изберете физическа активност, която ви допада

Физическата активност е неделима част от здравословния начин на живот. Добрата новина е, че не е необходимо да ставате спортисти или да прекарвате часове във физическа дейност, която е досадна за вас.

Открийте спорт или друг тип активност, ангажираща двигателния апарат, която ви доставя удоволствие.

Разходка в парка или планината, колоездене, плуване, пилатес, танци, боен спорт, бадминтон, тенис на маса - опциите са безброй. Вижте какви активности има в близост до вас и пробвайте коя ще ви допадне най-много.