Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

Как да опазим природата, докато почистваме дома и градината си?

Как да опазим природата, докато почистваме дома и градината си?

Дата: 22 АПРИЛ 2024 Г.Автор: Мариана Пеевска

Как да опазим природата, докато почистваме дома и градината си?

Всички знаем с колко плашещи темпове се увеличава замърсяването на околната среда и че е важно да проявим отговорност към опазването ѝ.

Не е трудно да живеем екологично, стига нашите – дори и малки – усилия да се превърнат в ежедневна практика. Като първа и най-лесна стъпка може да бъде да преосмислим много от своите ежедневни навици.

почистващи средства

Избор на екологични почистващи препарати

Един от семплите, но ефикасни начини да бъдем устойчиви, е почистването на дома и градината с екологични почистващи препарати.

Факт е, че за да се грижим за хигиената на дома, обикновено залагаме на масово продаваните препарати за миене на чинии, за пране, за почистване на плотове и т.н.

Всъщност конвенционалната битова химия оставя вредни отпечатъци и върху околната среда, и върху нашето здраве.

Вместо да си служите с токсични препарати, влияещи пагубно на природата, можете спокойно да заложите на еко алтернативи.

Техните формули са биоразградими, защото са произведени изцяло от натурални съставки, не замърсяват въздуха, водата и почвата, нито в процеса на производство, нито при употреба.

Познаване на вредните съставки в стандартните почистващи средства

В повечето конвенционални почистващи препарати се съдържа голям брой токсични вещества, застрашаващи баланса във всяка една екосистема, в която влязат в досег.

Ако сте добре информирани за риска от използването им, много вероятно е да се откажете завинаги от тях.

почистващи средства

Произведени на базата на петролни деривати, които сами по себе си са токсични, традиционните препарати съдържат хлор, фосфати, синтетични ензими и изкуствени аромати.

Върху етикета на закупения препарат сред записаните вредни съставки може да срещнете и агресивните измиващи такива, обозначени със Sulfate. Много опасни са също тетрахлоретиленът, 2-бутоксиетанолът в препаратите за отстраняване на петна, обезмаслителите за кухня и безброй други.

Като опасни съставки се класифицират и такива като диметилбензиламониев хлорид в антибактериалните средства, дезинфектанти, омекотители и др.; формалдехидът в антистатичните спрейове; амониевият хидроксид в препаратите за дезинфекция и др.

Пагубното действие на битовата химия върху здравето и природната среда е причина хората да търсят надеждни екологични препарати за почистване на дома. Доверявайки се на производители и търговци, доказани в своята сфера, ще получите нетоксични и биоразградими препарати с гарантирана ефикасност.

Екологични марки и натурални алтернативи

Здравословният начин на живот включва и поддържането на безопасна домашна среда. Една от доказалите се през последните години марки екопродукти е американският производител TRI-BIO.

Брандът предлага отлични решения за поддържане на безупречна хигиена със сериите си почистващи препарати с натурални съставки.

 

Силната химия, характерна за традиционните почистващи средства, в продуктите на TRI-BIO е заменена с формули, съдържащи пробиотични микроорганизми. Тяхната почистваща сила е също толкова голяма, а дори и повече от традиционните, но е без вредни ефекти.

А ако решите да използвате натурални средства, които ви се намират под ръка, най-лесно е да си направите универсален препарат със сода за хляб, бял оцет и малко топла вода. С получената смес от тези три съставки ще почистите почти всичко.

Природосъобразно решение за автономни канализации

За почистване на автономни канализационни системи се използват изключително вредни химикали, които разграждат натрупалите се отпадъци.

Ако имате вила със септична яма, шансът да я експлоатирате с риск за околната среда е много голям, в случай че се доверявате на конвенционалните почистващи препарати.

Изхвърлете вредната химия и я заменете с пробиотичен екопрепарат за автономни канализационни системи. Тези препарати използват естествените свойства на специални природни бактерии, които разграждат органичните отлагания и елиминират лошите миризми.

Допълнителен плюс е, че не са агресивни към канализационните тръби и дори образуват предпазен слой по стените им.

Почистване на преносими тоалетни с натурални продукти

Обичате природата и често къмпингувате със своето семейство с преносимия си дом - кемпер или каравана?

Минимизирайте влиянието върху околната среда от престоя си в природата като изберете пробиотичен препарат за преносими тоалетни, вместо класическата химия, която само маскира миризмите и оставя своя пагубен екологичен отпечатък.

Рециклиране на отпадъците

Достъпен начин да допринесете за опазване на околната среда от замърсяване, е рециклирането на отпадъците. Най-напред поставяйте в отделни кошчета бутилките, хартията и пластмасата.

recycle

 

Изхвърляйте отпадъците си в контейнери за разделно събиране, занесете ги в обособените пунктове за рециклиране или участвайте в някоя от инициативите за предаване на хартия и пластмаса.

Спестяване на енергия и вода

Без да се налага да правите големи компромиси, може да намалите разхода на енергия и вода за едно по-екологично ежедневие.

Пестенето на ресурси не е сложно, понеже във всеки дом има малки консуматори, които черпят електричество, без да забележите. Такъв случай например е оставеното зарядно в контакта, след като вече сте заредили телефона си.

Използвайки програмата ЕКО за пералнята или съдомиялната машина ще спестите огромно количество електроенергия на годишна база, а също и ако не сушите косата си със сешоар през лятото.

Енергия се изразходва и всеки път, щом се използва вода – за нейното пречистване, изпомпването и доставянето ѝ. Спестите ли вода, ще спестите и енергия, което е добре не само за портфейла, но и за природата.

Помислете например за 4-минутен, вместо 5-минутен душ и избягвайте честото пълнене на ваната. Освен това може да си монтирате екослушалка за душ, намаляваща потреблението, а за поливане на градината, миене на пода и прочее събирайте дъждовна вода.

Ако пускате пералнята на не повече от 30°, тя ще изразходва 57% по-малко ток, а с правилния натурален препарат дрехите ви ще бъдат идеално чисти.

Важно е да включвате съдомиялната или пералнята си само когато се запълни поне 60% от капацитета ѝ, за да спестите няколко седмични завъртания.

Има и други начини за пестене на вода и електричество, за които ще се досетите и сами – дори малките стъпки постепенно ще натрупат значителна икономия на ресурси, водеща до по-малки месечни разходи и предотвратяване на екологичната криза.

Пермакултурен подход в градината

За много хора отглеждането на цветя, зеленчуци и плодове е истинско удоволствие. Особено впечатляващ начин да се направи това, е системата, известна като „пермакултура”. Това е подход, при който се създава градина в хармонично взаимодействие с природата. 

пермакултура

Предварително се проучват почвата, климата и други характеристики на мястото. Цели се създаването на разнообразна и устойчива екосистема, при която растенията, животните и микроорганизмите да си помагат.

Пермакултурната градина се проектира така, че да бъде саморегулираща се и различните ѝ компоненти да функционират съвместно.

Избират се растителни видове, адаптирани към климата на региона, което намалява нуждата от химикали. Всяко растение в нея си има предназначение – за храна, за лекарство, за привличане на насекоми, за подобряване на почвата и т.н.

Като цяло, пермакултурният подход отива отвъд границите на обичайното органично градинарство, обединявайки дома и градината с околната среда.

Съхранение и използване на домашните отпадъци

Голяма част от отпадъците, ежедневно генерирани от хората, не се рециклират и остават на сметищата, а някои дори се изхвърлят на нерегламентирани места.

Всеки принос е от значение за намаляване на органичните и неорганични отпадъци, а един от начините е да ги съхранявате в съдове от компостируема биопластмаса. В зависимост от естеството на отпадъка, може да използвате и торби от хартия или естествени тъкани.

Ако става дума за остатъци от храна, тях може да компостирате. Така ще получите безплатен тор за стайните си растения или за градината. Отделете място на двора или балкона за компост с черупки от яйца, обелки от плодове, утайка от кафе и потърсете подробна информация с примери и изпитани практики за по-добри резултати.

Създаването на по-устойчив дом не изисква големи усилия. Но колкото и малки да са те, ще помогнат да опазим мястото, на което живеем със семейството си, и общия ни дом – природата.

Често задавани въпроси:

  1. Как да изберем екологични почистващи продукти за дома?

Доверете се на водеща марка и ако пазарувате онлайн, се запознайте подробно с описанието на продуктите. Съставът им трябва да бъде изцяло натурален, каквито са продуктите на TRI-BIO.

  1. Как да се запази естествената растителност в градината?

Най-подходящият начин за съхраняване на естествената растителност е чрез пермакултурния метод. Така културите, микроорганизми и насекоми ще си помагат взаимно, работейки в баланс, без да е нужна вашата намеса или ползването на химически препарати.

  1. Кои са най-добрите методи за преработка на домашните отпадъци?

Като най-добър начин според практиката е компостирането на домашните отпадъци. А за да бъдат те предимно органични, пазарувайте възможно най-много насипни храни и продукти без опаковки. Създаването на компост не изисква много разходи, но има някои тънкости при смилането, комбинирането и наслояването на отпадъците, за които е добре да се информирате предварително.

  1. Как да минимизираме употребата на енергия при почистване?

Някои от начините са да използвате кратки програми на пералнята на по-ниска температура; да не пресушавате прането, за да гладите по-малко; не оставяйте прахосмукачката да работи, докато разтребвате вещите си из стаята – първо подредете и ѝ направете място, а след това включете уреда.

 

0 коментар(а) върху публикацията 'Как да опазим природата, докато почистваме дома и градината си?'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход