Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

5 мита за био продуктите, които не са истина

5 мита за био продуктите, които не са истина

Дата: 27 МАЙ 2024 Г.Автор: Надежда Василева

Зелените продукти бързо придобиха популярност сред потребителите, които търсят най-доброто за здравето на семейството си и имат грижа за околната среда.

Биопродукт

Обикновените почистващи препарати, които се използват масово в домакинствата съдържат висок процент дразнещи, вредни, корозивни вещества и летливи съединения, които са агресивни към очите, кожата и респираторната система. Освен това показват и отрицателен ефект върху околната среда, замърсявайки водите, въздуха и почвата.

Био продуктите за почистване оправдано започнаха да заместват все повече и повече обикновените препарати не само по шкафовете в домовете на хората, но и като предпочитана алтернатива в контекста на услугите за професионално почистване.

Поради назрялата нужда много производители се насочиха именно към производството на био почистващи препарати, чрез които да се ограничи употребата на вредни химикали в ежедневието на човека.

С развитието на индустрията и нарастването на търсенето и потреблението на био продукти, обаче, започнаха да се появяват доста размиващи истината твърдения относно зелените препарати за почистване.

Днес сме се насочили именно към 5 от най-популярните митове за био продуктите, които често създават заблуди у потребителите относно техните действителни характеристики. Ще отделим фактите от измислиците, осланяйки се на доказани факти и авторитетни ресурси в сферата, изследващи качествата, безопасността и ефикасността на зелените почистващи продукти.

Започваме с един от най-разпространените митове.

Мит 1: Почистващите био продукти са по-неефективни от класическите

Да започнем от там, че поставянето на всички био продукти под общ знаменател е необективно. Както при обикновените почистващи препарати, така и при био продуктите някои класове и марки се отличават като по-ефективни от други.

Това твърдение произтича от съждението, че при производството на еко продукти се избягва използването на агресивни вредни химикали, които често стоят в основата на почистващия ефект на обикновените препарати. Т. е. можем да кажем, че тук се поставя под въпрос силата на натуралните съставки пред синтетичните химикали.

Дори и да правим генерална съпоставка, обаче, истината е, че био продуктите не само са достатъчно ефективни в почистването, но и могат да се окажат по-ефикасни за справяне с определени замърсители и замърсявания.

Според редица проучвания на Американската Агенция за опазване на околната среда (EPA), био продуктите предоставят същата ефикасност като традиционните почистващи препарати, а в конкретни случаи се отличават и като по-ефективна алтернатива.

Според такова изследване, например, еко продуктите за дезинфекция с лимонена киселина и други специфични био химикали могат да постигнат по-висока резултатност в премахването на широк кръг от патогени, включително бактерии и вируси.

Друг популярен мит, който отнасяме в същата категория е, че био продуктите не могат да се справят с мазнина и упорити замърсявания по съдовете.

Оценката на различни видове био препарати от EPA, показва че, особено продуктите съдържащи ензими и повърхностноактивни вещества от естествени ресурси, могат ефективно да разградят замърсявания като мазнини, масла и протеини.

Ензимите са биологични молекули, които действат като катализатори и ускоряват химичните реакции. Разграждащото им действие улеснява отстраняването на мръсотията от повърхностите чрез насочване към молекулярните структури на замърсяванията, подчертават от Британския съвет по почистването (британска организация, репрезентираща авторитетната позиция на сектора).

Висока ефективност показват и повърхностноактивни вещества от естествени източници като кокосово масло, които помагат за “повдигане” и емулгиране на мазнините, правейки ги по-лесни за отмиване.

Освен това в тази категория много от био продуктите показват по-висока ефективност при сравнение с обикновените препарати.

Да вземем за пример био препаратите за миене на съдове на TRI-BIO, съдържащи био ензими. Тези натурални съставки активират естествения процес на разграждане на хранителните остатъци по съдовете и редуцират времето за киснене на посудата, осигурявайки отличен краен резултат.

Допълнително предимство е нежната грижа за кожата, благодарение на наличието на съставки като пантенол и натурални компоненти с омекотяващ ефект, деликатен към естествената кожна бариера.

Обикновенни продукти за почистване

Мит 2: Био почистващите продукти излизат много по-скъпо от обикновените

Този мит произтича от представата, че натуралните съставки, използвани в био продуктите изискват по-голямо усилие при извличането им, заради необходимостта от  гарантиране на техните екологични качества.

Фактът е релевантен, тъй като в производството на обикновени препарати се използват масово произвеждани синтетични химикали и чисто практически те все още са доста по-достъпен компонент.

Но ако спрем до тук, означава да се примирим с неистина, тъй като въпросът не се изчерпва само с този факт. Натуралните съставки започват да стават все по-популярен ресурс, а това понижава цената на крайния продукт.

Освен това много от био почистващите препарати се произвеждат в концентрирани формули и малко количество е достатъчно за по-дълго време. Крайната оценка показва, че в дългосрочен аспект био алтернативите всъщност се предлагат на конкурентни цени спрямо обикновените препарати. Разбира се, значение има на кои марки ще заложите.

Био продуктите на TRI-BIO, които ние предлагаме, са конкурентни както по ефективност, така и по цена на класическите почистващи препарати, базирани на конвенционална химия. В този ред на мисли, поради високата им достъпност, нашите продукти може да бъдат открити не само в специализирани, но и в обикновени магазини за почистващи препарати.

Те са едновременно ефикасни и икономични, но имат едно главно превъзходство много отвъд това - предимствата за околната среда и човешкото здраве, които натуралният им състав осигурява.

Дългосрочната стойност на почистващите еко продукти действително трябва да бъде изследвана и от гледна точка на въздействието на агресивните химикали върху природата и благосъстоянието на човека. Реално употребата на безопасни био алтернативи може да доведе до намаляване на разходите за здраве, свързани с проявили се или обострили се вследствие излагането на вредни химикали здравословни проблеми.

Мит 3: Биоразградимите продукти винаги са подходящи за компостиране

Според Информационната служба за научни изследвания и развитие на Европейската общност (CORDIS) “биоразградим” и “компостируем” не са изцяло припокриващи се понятия.

Био разграждането се отнася до процеса на естествено разграждане на материалите от микроорганизмите.

Компостирането, от друга страна, представлява процес на органично рециклиране, основан на микробиално разграждане на органичните отпадъци за създаване на компост. Може да се каже, че компостирането е биологично разграждане в контролирана среда. За целта се използват специфични условия на топлина, влага и кислородна наситеност.

Компостируемостта е качество на продукта или опаковката, което му позволява да се разгражда чрез биологичен процес при определени условия.

На тези условия се базират стандартите за компостируемост като например европейският EN 13432 за промишлено компостиране на опаковки. Съгласно този стандарт компостируеми са материалите, които могат да се разградят на поне 90% за половин година в богата на въглероден диоксид среда.

Що се отнася до компостирането в домашна среда процесът не е контролиран и съответно изисква повече време.

Най-просто казано всички компостируеми продукти са биоразградими, но не всички биоразградими продукти са компостируеми. Съответно компостируемите пластмаси се явяват подгрупа на биоразградимите. За да се компостират е необходимо разделно събиране и предоставяне за промишлено компостиране.

Освен това не всички био продукти се предлагат в разградими опаковки, затова трябва да изследвате внимателно за наличието на такъв етикет.

Уникалните съставки, използвани в сериите на TRI-BIO, позволяват употребата им дори в домове със самостоятелна септична система, тъй като са естествено разградими и изключително безвредни за водата, почвата и въздуха.

Мит 4: Почистващите био продукти не са подходящи за домове с деца или животни

Дете и куче си играят на пода

Обикновените препарати за почистване съдържат редица вредни вещества, от които може да останат следи върху повърхностите при недобро изплакване. Те определено могат да навредят на домашните любимци или малките деца при влизане в контакт.

Био продуктите от друга страна разчитат на екологични съставки, подбрани с оглед запазването на чиста околна среда, но и опазване здравето на човека. Според Американската академия по педиатрия (AAP) много почистващи продукти от този клас са формулирани именно като по-безопасни алтернативи на конвенционалната химия, особено що се отнася до потенциалните рискове за децата или домашните любимци.

В много научни статии еко продуктите се появяват като предпочитан вариант за здравословно почистване, редом с домашно направените почистващи препарати, основаващи се на достъпни в домакинството съставки.

Митът е напълно развенчан от продукти като нашия натурален препарат за под за домашни любимци, който дори не изисква изплакване на продукта, за да бъде напълно безвреден за животните в дома.

Друг плюс в тази насока е липсата на летливи органични съединения, както и вредни химикали като хлор, фосфати и нонилфеноли. Децата са много по-уязвими на тези агресори, попаднали в домашната среда при почистване, а изследванията показват, че редовното излагане на такива може да доведе до сериозни медицински проблеми.

Предлагаме и специални перилни препарати с още по-нежна формула за бебета и деца, както и био продукти за хигиена на най-малките членове на семейството.

Мит 5: Еко продуктите не са по-щадящи за хора с респираторни проблеми

Жена с респираторни проблеми

Това твърдение лесно можем да отнесем към списъка с неистини за био продуктите. Ето и малко основополагаща информация относно връзката между респираторните проблеми и честата употреба на класически почистващи продукти.

Изследване от 2020 г. показва, че почистването с конвенционални препарати с агресивна химия може да доведе до увеличаване на шанса за развитие на астма при деца до 3-годишна възраст, отглеждани в такава среда през първите години от живота им. В изследването на Канадската медицинска асоциация са включени масово използвани продукти като универсални препарати за повърхности, препарати за миене на съдове и перилни препарати.

Според резултатите, в домовете, в които засилено се използват конвенционални почистващи препарати 11% от децата имат чести хрипове като близо в 8% от случаите децата са развили астма. В домовете с умерено използване на такива препарати хроничните хрипове се срещат между 8 и 5% от случаите.

Най-висок риск се наблюдава при домакинствата, в които често се използват препарати за почистване на фурни, дезодоранти, освежители за въздух, спрейове за прах и дезинфектантни за ръце с антимикробно действие.

Подчиняват ли се екологичните почистващи продукти на тази статистика? Абсолютно не!

На този фон био продуктите всъщност се явяват много по-здравословна алтернатива, тъй като разчитат на силата на природата, за да почистват ефективно. Ако в дома ви има хора с респираторни проблеми, насочете се към еко алтернативи без ЛОС и изкуствени парфюми, които допринасят за стесняване и възпаляване на дихателните пътища.

За домакинства с астматици или хора с алергии е необходимо повишено внимание, поради което препоръчваме употребата на сертифицирани продукти, специално създадени да осигурят комфорт и безупречна здравословна среда в този аспект.

Сред TRI-BIO продуктите ще откриете и такива със сертификат от Асоциацията за астма и алергии на Латвия, които са препоръчани като подходящи за хора с алергии и астма. Натуралните им съставки не само че не са вредни за околната среда, но и не дразнят респираторната система.

Не съдържат алергенни тригери, изкуствени аромати и оцветители и притежават деликатни формули, които са едновременно ефективни срещу замърсяванията, но безопасни за дихателните пътища.

Да вземем за пример едни от най-агресивните класически продукти за почистване в дома - тези за отпушване на канали. Ние предлагаме страхотна био алтернатива под формата на пробиотичен екопрепарат за отпушване на канализация, който е специално разработен за домакинства с алергии и астма.

Той не съдържа силни химикали, не разяжда тръбите като обикновените препарати и не нарушава баланса в домакинството, а запазва здравословната среда за всички негови членове. Справя се отлично със запушванията и създава защитен филм по стените на тръбите.

Често задавани въпроси

Къде мога да закупя качествени био продукти?

Качествени био продукти вече може да бъдат закупени не само в специализираните магазини за еко препарати, но и в обикновените магазини за битова химия. На сайта на Био продукти предлагаме отлично качество препарати за почистване на дома и градината и за лична хигиена, които действат ефикасно и са абсолютно безвредни, както за вас и семейството ви, така и за природата.

Био продуктите за почистване по-скъпи ли са от обикновените?

Не, био продуктите за почистване не са задължително по-скъпи от обикновените. TRI-BIO са напълно конкурентни на обикновените препарати както по ефикасност, така и по съотношение цена-качество, а в дългосрочен аспект са много по-здравословен и екосъобразен вариант.

Еко продуктите за почистване подходящи ли са за чувствителна кожа?

Да, може да се каже, че еко продуктите за почистване са по-подходящи за хора с чувствителна кожа, тъй като не съдържат агресивна синтетична химия. Безвредният състав на TRI-BIO, например, позволява те да се използват дори без ръкавици и повечето от тях няма нужда да се изплакват от повърхностите.

0 коментар(а) върху публикацията '5 мита за био продуктите, които не са истина'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход