Био Продукти
Био Продукти

/

Блог

/

10 лесни начина за отпушване на канали сами

10 лесни начина за отпушване на канали сами

Дата: 11 ДЕКЕМВРИ 2023 Г.Автор: Венцислав Кирилов

Може би ви се е случвало, след измиване на съдовете след вечеря например, да забележите, че мръсната вода се оттича по-бавно или не помръдва от едно определено ниво. Това е явен знак, че каналът се е запушил с натрупани мазнини и отпадъци.


Източник на изображение: Pexels

Ако искате да отпушите канала на кухненската мивка или банята, без да използвате някой от многобройните химически продукти, има различни природни алтернативи. Преди да потърсите за помощ професионалните услуги на специализирана фирма, опитайте да се справите сами с някои от следващите изпитани методи за отпушване.

Отпушване на канал с гореща вода

Не е лесно да предположим, че само с помощта на вода можем да отпушим канала. Този метод обаче е изпробван и действието му е доказано. Единственото условие е водата да е гореща.

Първо пригответе 1-2 л вряла вода, след като установите запушен канал. Втората и последна стъпка е просто да излеете горещата вода в запушения отвор. Това е целият процес по отпушване. При по-сериозно запушване трябва да увеличите количеството на горещата вода.

Отпушване със сода

Ако вкъщи имате сода каустик, може да я използвате за целта. Разтворете я внимателно, следвайки указанията на етикета, и я разбъркайте. Сместа трябва да започне да се нагрява. Излейте я в канализацията и изчакайте половин час, а след това трябва да излеете вряла вода в канала, която ще отмие запушването.


Източник на изображение: Canva

Следващото, което трябва да направите, е да развиете отвора на канала, предвиден за отстраняване на наслагванията. Ако е възможно, издърпайте с тел мръсотията, която е образувала задръстването, и завийте отново тръбата.

Отпушване с био препарат

Източник на изображение: Био продукти

Безопасна алтернатива на който и да е агресивен химически агент за почистване на канали са био препаратите. Във формулите на ензимните препарати за отпушване на канали на марката TRI-BIO например се съдържат пробиотични микроорганизми, с чиято помощ се разграждат мазнини, масла, напълно се изчистват органични натрупвания по стените на тръбите и се изгражда биофилм против бъдещи такива.

За да използвате еко препарата правилно, спазвайте указанията на производителя. Обикновено се изисква смесване на една мерителна лъжичка от продукта със 100 мл топла вода. След около 10 мин. сместа се излива в канализацията да действа една нощ.

Ако задръстването е по-силно, прилага се половин лъжичка от препарата ежедневно в продължение на две седмици, а след това редовната доза.

Отпушване с оцет и сода за хляб

Методът е много подходящ за запушен канал, в който водата се оттича трудно. Предизвиква бурна реакция при смесване на двете съставки.

За почистване на канал с оцет и сода ще ви трябва 3/4 чаена чаша сода бикарбонат и половин чаша винен оцет. Изсипете първо содата в канала, а след това и оцета. Ще започнат да образуват мехурчета и сместа ще се надигне, затова трябва да покриете отгоре с плоска чиния и да изчакате 30 мин. Не пускайте водата през това време и не повдигайте чинията. После излейте в канала 2 л вряща вода и пуснете да тече 2-3 мин. топлата вода.

Нестандартни методи за отпушване на канал

Когато осъзнаем, че имаме запушен канал, това винаги създава неудобство и ако не разполагаме с много време и средства, сме склонни да опитаме да се справим с различни, често нестандартни методи.

Отпушване с Кока-Кола

Изглежда доста странно да се използва кока-кола с цел отпушване на канализация, но практиката показва, че върши чудесна работа.

Използването ѝ е много лесно и изисква просто да излеете 1 л от напитката в канала на мивката или тоалетната чиния. Трябва да оставите да подейства през нощта, а сутринта да залеете с вряла вода.

При леко запушване ефектът е невероятен, а обработените с течността повърхности остават наистина чисти.

Отпушване с аспирин

Аспиринът е също странно средство, което може да се използва, но според практиката на много хора е с ефективно действие.

Ако имате под ръка аспирин, поставете в отвора на канала 2-3 таблетки. Залейте ги с 2-3 лъжици оцет, затворете отвора плътно и изчакайте 5 мин. След това промийте с 2 л топла вода за премахване на разтворената мръсотия.

Методът може да бъде прилаган и за отстраняване на неприятна миризма, излизаща от канализацията.

Отпушване със закачалка за дрехи

Пособие като закачалка за дрехи е неочаквано средство за отпушване, но начинът е изпробван и ефективен.

За да си приготвите „инструмента” за отпушване, разплетете металната част от непотребна закачалка, така че да получите продълговата тел. С нея може да захванете попаднали в канала остатъци от храна или други замърсявания. Ако оформите кукичка в края, ще може да издърпате повече неща и след няколко опита ще успеете с отпушването.

Отпушване с бутало

Когато се отнася до затлачен канал, буталото е много надежден инструмент. С него може да отпушите и мивка, и тоалетна.

Отпушването се извършва, като с отвора на буталото се покрива задръстеният канал Започнете да движите енергично буталото нагоре-надолу. Така ще предизвикате налягане на водата и вследствие на това каналът ще се отпуши.

Отпушване със суха горчица

Според много домакини сухата горчица помага да се премахне миризмата, излизаща от мивката в кухнята, но методът трябва да се прилага много внимателно. Горчицата на прах не е препоръчително да се прилага при запушени пластмасови тръби.

Източник на изображение: Canva

 

При наличие на метални тръби може да прибегнете до използване на метода. Изсипете в канала 3-4 лъжици горчица на прах. След половин час излейте в него гореща вода, а след известно време измийте повторно, за да премахнете остатъците от горчицата и неприятната миризма от почистения канал.

Отпушване с готварска сол

Оказва се, че с обикновена готварска сол, без комбиниране с друга съставка, може да бъде премахнато запушване на канал и лоша миризма в него.

За целта изсипете половин чаша сол в канала и след около 30 мин. залейте с гореща вода. Повторете същото още веднъж. Обикновено след 2-3 измивания запушванията се премахват, както и миризмата.

Най-добре е да прилагате рутинно отпушване, за да предотвратите окончателен блокаж. Ако почиствате с природни средства, ще трябва да изчаквате по-дълго да подействат. Но ако правите профилактично отпушване веднъж на една или две седмици, няма да допуснете сериозен проблем. Ако все пак не успеете, трябва да се обърнете към специалист, разполагащ със специална каналопочистваща техника.

Често задавани въпроси

Какво предизвиква запушването на канализацията?

Сред най-честите причини е натрупана мръсотия като коса, сапун, хранителни отпадъци, котлен камък, малки предмети, остатъци от кални дрехи и обувки, ръжда и др.

Как да избегнем запушването на канали?

Освен че трябва профилактично да изливате гореща вода в канала,  да поставяте сода за хляб и оцет или например био препарат, събирайте мазнината и не я изливайте в канала. Може да използвате и филтър, който да улавя косми, частици храна и др.

Ефективни ли са био препаратите за отпушване на автономни канализации?

Да, натуралните препарати дори се препоръчват за къщи с автономни канализации. Те проникват бързо в запушения канал и разграждат мръсотията, благодарение на пробиотичната си формула, без да причиняват вреди на хората, тръбите и околната среда.

0 коментар(а) върху публикацията '10 лесни начина за отпушване на канали сами'

Оставете коментар

Трябва да сте влезли в системата, за да публикувате коментар. Вход